Tzatziki

18 Komentarzy
Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.

Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.

Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.

Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Tzatziki Tzatziki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.