Pasta z pieczonej papryki i fety to grecka przystawka, wariant htipiti / tirokafteri. To pyszne połączenie słodkiej, pieczonej czerwonej papryki i słonego sera feta, z dodatkiem serka kremowego, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw. W efekcie powstaje kremowa, aromatyczna i lekko pikantna pasta, idealna do świeżego pieczywa, grzanek, pity, warzyw lub jako dodatek do dań z grilla. Idealna na imprezy lub dodatek do lekkiego, letniego posiłku.
Składniki na ok. 400 ml pasty:
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
200 g sera feta
100 g serka kremowego (np. typu Philadelphia)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół), aż skórka ściemnieje i popęka.
Upieczone połówki papryki przełożyć od razu do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut, aby „zapociły się” - dzięki temu skórka łatwiej odejdzie. Następnie zdjąć skórkę.
Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę, ⅔ sera feta, serek kremowy i oliwę z oliwek. Zmiksować.
Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki i dodać do pasty, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku.
Jeśli pasta będzie zbyt gęsta lub sucha, można dodać odrobinę więcej oliwy z oliwek.