Pasta z pieczonej papryki i fety

  • Cooking Time: PT0H30M
  • Total Time: PT1H00M
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb, Keto, Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Nabiał, Warzywa
  • Składnik - Nabiał: Serek kremowy, Feta
  • Składnik - Warzywa: Czosnek, Papryka
  • Przyprawy: Natka pietruszki
  • Smak: Pikantny, Mocno przyprawione
  • Pora dnia: Śniadanie, Kolacja
  • Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Prezent, Na grilla i ognisko
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
  • Region: Grecja
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Thermomix, Piekarnik, Blender
5 Komentarzy
Pasta z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

kremowa, aromatyczna i lekko pikantna.

Pasta z pieczonej papryki i fety to grecka przystawka, wariant htipiti / tirokafteri. To pyszne połączenie słodkiej, pieczonej czerwonej papryki i słonego sera feta, z dodatkiem serka kremowego, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw. W efekcie powstaje kremowa, aromatyczna i lekko pikantna pasta, idealna do świeżego pieczywa, grzanek, pity, warzyw lub jako dodatek do dań z grilla. Idealna na imprezy lub dodatek do lekkiego, letniego posiłku.

Składniki na ok. 400 ml pasty:

  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 200 g sera feta
  • 100 g serka kremowego (np. typu Philadelphia)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół), aż skórka ściemnieje i popęka.
  2. Upieczone połówki papryki przełożyć od razu do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut, aby „zapociły się” - dzięki temu skórka łatwiej odejdzie. Następnie zdjąć skórkę.

2

  1. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę, ⅔ sera feta, serek kremowy i oliwę z oliwek. Zmiksować.

3

  1. Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki i dodać do pasty, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku.
  2. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta lub sucha, można dodać odrobinę więcej oliwy z oliwek.

Kuchnia:

Grecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 400 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pasta z pieczonej papryki i fety
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.