Grecka pasta z pieczonej, czerwonej papryki i sera feta. Pasta w smaku jest lekko pikantna i dobrze pasuje do pieczywa.
Składniki:
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
200g sera feta
100g serka kremowego typu Philadelphia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka ściemnieje i popęka.
Paprykę przełożyć od razu do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę.
Czosnek i natkę pietruszki drobno poszatkować lub rozdrobnić blenderem.
Dodać kawałki papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Zmiksować.
Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki. Dodać do pasty. Doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. (Gdyby pasta wyszła zbyt sucha można dodać więcej oliwy z oliwek).