Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.

Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.

Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.

Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Tzatziki Tzatziki

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Witold · 4 miesięcy temu
    ile dni może stać w lodowce gotowy sos
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      W zależności od świeżości użytych składników. Jeśli jogurt i ogórek jest świeży to do ok. 3- 4 dni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grek · 1 lat temu
    Zabrakło posiekanego koperku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Myślę, że z tym przepisem jest jak u nas z każdym innym daniem, w każdym regionie nazwa się tak samo, a robi się inaczej i smakuje inaczej. Ja na przykład, nigdy nie wydrążałam ogórków do tej sałatki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 4 lat temu
    Na zdjęciu widać też koper, którego nie ma w liście składników.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie dodawałam koperku :D ale faktycznie jak napisałeś to może to tak wygląda ;) To tylko ciemna skórka z ogórka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej Gołąbek · 4 lat temu
    Dzięki, nam sos smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Bo z tym sosem to jak z nasza salatka jarzynowa kazdy robi inna, dodaje co innego i każdy mówi, że jego jest prawdziwa. Kazdy dobry ktory nam smakuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    janek · 5 lat temu
    Widzę że tu zawitali sami Grecy, najbardziej greccy na świecie, oraz ich żony i przyjaciele. Pozdrowienia dla prawdziwych znaffców.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sonia · 6 lat temu
    Mam pytanie. Jesli przywiozlam z Grecji przyprawę do tzatziki, to powinnam jej uzyc zamiast soli i pieprzu czy dodatkowo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksander · 8 lat temu
    W tym roku byliśmy na Zakynthos i ku naszemu zaskoczeniu spotkaliśmy tzatziki w których były wiórki marchewki!
    I to nie tylko w hotelowej restauracji ale także w dwóch różnych tawernach w różnych częściach wyspy.
    Podobno to taka zakyntyjska wersja.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      TR · 3 lat temu
      Może dla dekoracji? Troszkę takich wiórków marchewkowych smaku nie zmieni, ale wygląd na pewno!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kavoukis · 8 lat temu
    Mąż jest grekiem i od zawsze mówi ze największy błąd jaki popełniają kucharze to ścieranie ogórka na tarce,prawdziwy tzatziki jest z ogórka krojonego bo wtedy ogórek jest wyczuwalny i chrupiacy a ze starego robi się ciapa :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Re · 8 lat temu
    Przepis jakby prosto z Grecji. Polecam jako sprawdzony, bo nauczyłem się robić tzatziki od rodowitych Greków i to nie tylko od jednej rodziny i nie tylko z jednej wyspy ;)
    Moje uwagi:
    - ostrożnie z oliwą
    - pestki usuwa się bezwarunkowo (trochę dziwna konsystencja by wyszła z pestkami),
    - odnośnie innych dodatków, to nie będę dyskutował z "nowotwórstwem" ale do "greckiego tzatziki" nie powinno się dodawać żadnych wynalazków typu oregano, majonez itp. a zwłaszcza mięty, która nie jest greckim ziołem.
    Odnośnie uwag w komentarzach, to powiem wam jedno, w restauracjach gotują zawsze inaczej i urozmaicają różnymi dodatkami, żeby wyglądało atrakcyjniej... co doskonale widać nie tylko w naszym kraju.
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    ja dodaje jeszcze suszony koperek i lyzke majonezu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mark · 10 lat temu
    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ELA · 11 lat temu
    oregano i koniecznie posiekana świeża mięta pieprzowa(też grecki oryginał :P ), bez mięty to nie to , szczególnie do mięs i kiełbas z grila
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.