Tzatziki


Tzatziki
Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.
Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.
Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.
Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.
Składniki:
- 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
- ok. 300g ogórka
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Kuchnia: |
Grecka |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.