Obazda turecka
3 Komentarzy
Pikantna, serowa pasta do pieczywa z serka kremowego i fety, doprawiona ajvarem, cebulą i czosnkiem.
Składniki:
1 ząbek czosnku
½ cebuli
1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100g sera feta
50g pasty ajvar
200g serka kremowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
Ząbek czosnku i cebulę obrać i drobno poszatkować.
Ser feta rozgnieść dokładnie widelcem.
Ser feta wymieszać z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać ajvar i serek kremowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wariant Thermomix:
Składniki:
1 ząbek czosnku
½ cebuli
1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100g sera feta, w kawałkach
50g pasty ajvar
200g serka kremowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 4 s/ obr. 5.
Dodać ser feta i zmiksować 5 s/ obr. 4.
Dodać ajvar, serek kremowy i pietruszkę, wymieszać 10 s/ obr. 3.
Przepis z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.
Kuchnia:
Turecka
Czas:
Całkowity czas przygotowania: ok. 10 minut
Trudność:
łatwe
Koszt:
średni
26 luty 2012
Poprawiono: 26 wrzesień 2016
Odsłon: 75984