Obazda turecka


Pikantna, serowa pasta do pieczywa z serka kremowego i fety, doprawiona ajvarem, cebulą i czosnkiem.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100g sera feta
- 50g pasty ajvar
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
- Ząbek czosnku i cebulę obrać i drobno poszatkować.
- Ser feta rozgnieść dokładnie widelcem.
- Ser feta wymieszać z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać ajvar i serek kremowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100g sera feta, w kawałkach
- 50g pasty ajvar
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebulę włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 4 s/ obr. 5.
- Dodać ser feta i zmiksować 5 s/ obr. 4.
- Dodać ajvar, serek kremowy i pietruszkę, wymieszać 10 s/ obr. 3.
Przepis z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.
Kuchnia: |
Turecka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.