Obazda turecka

Pikantna, serowa pasta do pieczywa z serka kremowego i fety, doprawiona ajvarem, cebulą i czosnkiem.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g sera feta
  • 50g pasty ajvar
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. Ząbek czosnku i cebulę obrać i drobno poszatkować.
  2. Ser feta rozgnieść dokładnie widelcem.
  3. Ser feta wymieszać z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać ajvar i serek kremowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g sera feta, w kawałkach
  • 50g pasty ajvar
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 4 s/ obr. 5.
  2. Dodać ser feta i zmiksować 5 s/ obr. 4.
  3. Dodać ajvar, serek kremowy i pietruszkę, wymieszać 10 s/ obr. 3.

Przepis z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

 

Kuchnia:

Turecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Obazda turecka Obazda turecka

Powiązane przepisy