Dip z bakłażana
Dip z bakłażana
Pyszny dip ze smażonego bakłażana. Popularny w hiszpańskiej kuchni. Podawany jest do świeżej bagietki. Z podanego przepisu wychodzi mała miseczka dipu, ok. 150ml. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.
Składniki na ok. 150ml:
- 1 duży bakłażan
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 2 zielone cebulki (dymki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić wszerz na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- 4 łyżki oliwy podgrzać na dużej patelni na średniej mocy palnika. Plastry bakłażana usmażyć z obu stron, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Odstawić na bok.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno.
- Łyżkę oliwy podgrzać na patelni. Dodać cebulkę i czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż cebulka się zeszkli. Dodać do bakłażana i pozostawić do ostygnięcia.
- Całość zmiksować np. blenderem. Wmieszać pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Serwować od razu lub włożyć do lodówki. W drugim przypadku wyciągnąć z lodówki 15 minut przed podaniem. Podawać z bagietką.
Przepis pochodzi z książki: „Spanische Küche” World Food.
Kuchnia: |
Hiszpańska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 31277
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.