Zapiekanka ryżowa z rodzynkami i migdałami


Zapiekanka ryżowa z rodzynkami i migdałami
Zapiekanka szybka i łatwa do przygotowania, smakująca całej rodzinie. Pasuje na kolacje, podwieczorek lub jako słodki obiad, a nawet na śniadanie. Jak kto lubi.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
- 650ml mleka
- 200g okrągłego ryżu
- starka skórka z połówki cytryny
- 125g cukru
- 80g masła
- szczypta soli
- 100g migdałów w słupkach (w płatkach lub zmielonych)
- 80g rodzynek
- ½ laski wanilii
- 4 jajka
- duże jabłko pokrojone w kostkę
- 2-3 kropelki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Mleko zagotować. Dodać ryż, laskę wanilii i ziarenka, skórkę z cytryny, 75g cukru, 50g masła i sól. Zmniejszyć ogień i gotować ryż ok. 30 minut.
- Garnek zdjąć z palnika i wyciągnąć laskę wanilii. Dodać żółtka i aromat waniliowy. Całość wymieszać.
- Zostawić, żeby lekko ostygło.
- Kolejno dodać migdały, rodzynki i jabłko.
- Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 50g cukru i dalej ubijać.
- Białka dodać ostrożnie do masy i delikatnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć ryż. Na górę ułożyć wiórki z pozostałego masła.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
- Zapiekankę posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Do zapiekanki pasuje sos waniliowy, ale niekoniecznie. Zapiekanka jest pyszna sama w sobie.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety "Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Großmutters Art".
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.