Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Bakłażan pokroić w plasterki, posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puści sok. Kolejno plasterki osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Usmażony bakłażan ułożyć na papierowym ręczniku, aby tłuszcz wsiąknął w papier.
Paprykę również pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z olejem.
Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia posmarowaną olejem.
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy. Posypać solą ziołową lub innymi przyprawami według uznania. Ułożyć pokrojoną mozzarellę, albo ser żółty starty. Kolejno rozłożyć bakłażana i paprykę.
Piec w nagrzanym piekarniku co najmniej 20 minut w temperaturze 220°C.