Zapiekanka szybka i łatwa do przygotowania, smakująca całej rodzinie. Pasuje na kolacje, podwieczorek lub jako słodki obiad, a nawet na śniadanie. Jak kto lubi.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
650ml mleka
200g okrągłego ryżu
starka skórka z połówki cytryny
125g cukru
80g masła
szczypta soli
100g migdałów w słupkach (w płatkach lub zmielonych)
80g rodzynek
½ laski wanilii
4 jajka
duże jabłko pokrojone w kostkę
2-3 kropelki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Mleko zagotować. Dodać ryż, laskę wanilii i ziarenka, skórkę z cytryny, 75g cukru, 50g masła i sól. Zmniejszyć ogień i gotować ryż ok. 30 minut.
Garnek zdjąć z palnika i wyciągnąć laskę wanilii. Dodać żółtka i aromat waniliowy. Całość wymieszać.
Zostawić, żeby lekko ostygło.
Kolejno dodać migdały, rodzynki i jabłko.
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 50g cukru i dalej ubijać.
Białka dodać ostrożnie do masy i delikatnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć ryż. Na górę ułożyć wiórki z pozostałego masła.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekankę posypać cukrem pudrem.
Uwaga: Do zapiekanki pasuje sos waniliowy, ale niekoniecznie. Zapiekanka jest pyszna sama w sobie.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety "Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Großmutters Art".
Mój dziadek robił taki zapiekany ryż (najlepszy na świecie) i nigdzie nie mogłam znaleźć podobnego przepisu. Dzięki Tobie już mam :). Wygląda bardzo apetycznie, pewnie pachnie jeszcze lepiej.