Pizza z bakłażanem i papryką


Pizza z bakłażanem i papryką
...
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- bakłażan
- papryka
- ser mozzarella lub żółty starty
- sos pomidorowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Bakłażan pokroić w plasterki, posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puści sok. Kolejno plasterki osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Usmażony bakłażan ułożyć na papierowym ręczniku, aby tłuszcz wsiąknął w papier.
- Paprykę również pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z olejem.
- Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia posmarowaną olejem.
- Na cieście rozsmarować sos pomidorowy. Posypać solą ziołową lub innymi przyprawami według uznania. Ułożyć pokrojoną mozzarellę, albo ser żółty starty. Kolejno rozłożyć bakłażana i paprykę.
- Piec w nagrzanym piekarniku co najmniej 20 minut w temperaturze 220°C.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.