Pizza z bakłażanem i papryką

Pizza z bakłażanem i papryką

...

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • bakłażan
  • papryka
  • ser mozzarella lub żółty starty
  • sos pomidorowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Bakłażan pokroić w plasterki,  posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puści sok. Kolejno plasterki osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Usmażony bakłażan ułożyć na papierowym ręczniku, aby tłuszcz wsiąknął w papier.
  3. Paprykę również pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z olejem.
  4. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia posmarowaną olejem.
  5. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy. Posypać solą ziołową lub innymi przyprawami według uznania. Ułożyć pokrojoną mozzarellę, albo ser żółty starty. Kolejno rozłożyć bakłażana i paprykę.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku co najmniej 20 minut w temperaturze 220°C.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Pizza z bakłażanem i papryką Pizza z bakłażanem i papryką

Powiązane przepisy