Pizza na ostro z salami, ostrymi papryczkami peperoni, czerwoną papryką i kolbami kukurydzy.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
350 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml lekko ciepłej wody
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
plasterki salami
papryka czerwona
marynowane papryczki peperoni
pomidor
marynowane mini kolby kukurydzy
200 g sera żółtego typu Ementaler
suszone oregano, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Zagnieść ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta na gładką masę. (Ciasto będzie bardzo luźne).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
W międzyczasie paprykę przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć. Pokroić w paski.
Pomidora pokroić w plastry.
Papryczki i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto. (Ręce można posmarować olejem, aby ciasto się do nich nie kleiło).
Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i pieprzem, a następnie startym serem żółtym. Rozłożyć plastry salami, pomidora, paski papryki, papryczki peperoni i kolby kukurydzy (przekrojone na pół, jeśli są długie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Podnieść drewnianą łopatką ciasta lekko do góry, aby sprawdzić, czy spód ciasta jest upieczony.