Pizza z papryczkami peperoni i kolbami kukurydzy


Pizza na ostro z salami, ostrymi papryczkami peperoni, czerwoną papryką i kolbami kukurydzy.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml lekko ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
- plasterki salami
- papryka czerwona
- marynowane papryczki peperoni
- pomidor
- marynowane mini kolby kukurydzy
- 200 g sera żółtego typu Ementaler
- suszone oregano, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Zagnieść ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta na gładką masę. (Ciasto będzie bardzo luźne).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
- W międzyczasie paprykę przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć. Pokroić w paski.
- Pomidora pokroić w plastry.
- Papryczki i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto. (Ręce można posmarować olejem, aby ciasto się do nich nie kleiło).
- Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i pieprzem, a następnie startym serem żółtym. Rozłożyć plastry salami, pomidora, paski papryki, papryczki peperoni i kolby kukurydzy (przekrojone na pół, jeśli są długie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
- Podnieść drewnianą łopatką ciasta lekko do góry, aby sprawdzić, czy spód ciasta jest upieczony.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.