Domowa pizza hawajska na cieście drożdżowym z sosem pomidorowym, szynką i kawałkami ananasa. Według mnie bardzo dobre i smaczne połączenie smakowe.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
350 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml lekko ciepłej wody
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
ananas w puszce (waga po odsączeniu ok. 300g)
ok. 200 g szynki
kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
200 g sera żółtego typu Ementaler
suszone oregano i bazylia
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Zagnieść ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta na gładką masę. (Ciasto będzie bardzo luźne).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
W tym czasie ananasa odsączyć na sitku.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto. (Ręce można posmarować olejem, aby ciasto się do nich nie kleiło).
Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry lub kawałki szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem. (Jeśli wolicie, możecie ser dać na spód, czyli na pulpę pomidorową posypaną ziołami).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Przepis wypróbowany i przeze mnie:) Jednak na moje standardy, z podadnych składników wychodzą 2 porcje obiadowe, a nie 4:DZ pizzą jest jak ze świętami- je się ją rzadko, ale jak już, to się je do syta, a potem odpoczywa po tym, że się tyle zjadło:D
A ja robię pizze z mąki farina typu 00. Bardzo polecam, bo ciasto to cały sekret udanej i dobrej pizzy... Moje składniki są następujące (przepis na 5 pizz o średnicy 32cm);
1kg mąki farina 00
Woda 600ml
4 łyżeczki soli
50ml oliwy z oliwek
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
Najpierw robę zaczyn z drożdży, cukru i 3 łyżeczek mąki, czekam około 10 minut i dodaje zaczyn do reszty składników. Ciasto wyrabiam ręcznie 15 minut, powinno być elastyczne i rozciągliwe. Odstawiam przykryte wilgotną ścierką na 1.5h.
No i jedna ważna rzecz! Pizze wkładam do rozgrzanego piekarnika na maxa czyli 250 stopni i piekę około 8 minut aż ciasto się przyrumieni. Jest to pizza typowo włoska bo jadłem już niejedną we włoskiej pizzeri :)
Pozdrawiam i udanych wypieków życzę !
Warto edytowac przepis i napisac, że ser kładzie sie na spod, a dopiero na niego idą składniki! To bardzo ważne, a nie każdy czyta komentarze, gdzie ludzie o tym pisza i popelnia przez ten przepis błąd
Z umiejscowieniem sera to jest naprawdę różnie. Jedni lubią ser na dole tj. zaraz na sosie, inni na górze, a jeszcze inni dają trochę sera na sos i resztę na górę. To kwestia gustu, a komentarze są właśnie po to, aby je czytać i indywidualnie podejmować decyzję o modyfikacji przepisu. Dopiszę to do przepisu. Faktycznie nie wszyscy przeglądają komentarze :)
Ja dałam ser na spod a nie na górę, poza tym dodałam pieczarki, cebulkę zamiast ananasa i pizza była pyszniutka :) doskonałe ciasto mi wyszło, było mięciutkie a nie jak to zazwyczaj bywa twarde i suche...
Witam:)
proponuję do ciasta dodać trochę przegotowanych przepuszczonych przez praskę ziemniaków.
Na taką ilość mąki jak tu w przepisie około pół szklanki ziemniaków:)