Pizza Hawajska

Pizza Hawajska

Domowa pizza hawajska na cieście drożdżowym z sosem pomidorowym, szynką i kawałkami ananasa. Według mnie bardzo dobre i smaczne połączenie smakowe.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • ananas w puszce (waga po odsączeniu ok. 300g)
  • ok. 200 g szynki
  • kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
  • 200 g sera żółtego typu Ementaler
  • suszone oregano i bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Zagnieść ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta na gładką masę. (Ciasto będzie bardzo luźne).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  4. W tym czasie ananasa odsączyć na sitku.
  5. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto. (Ręce można posmarować olejem, aby ciasto się do nich nie kleiło).

2

  1. Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry lub kawałki szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem. (Jeśli wolicie, możecie ser dać na spód, czyli na pulpę pomidorową posypaną ziołami).

3

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pizza Hawajska
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirelcia · 4 lat temu
    Przepis wypróbowany i przeze mnie:) Jednak na moje standardy, z podadnych składników wychodzą 2 porcje obiadowe, a nie 4:DZ pizzą jest jak ze świętami- je się ją rzadko, ale jak już, to się je do syta, a potem odpoczywa po tym, że się tyle zjadło:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirelcia · 4 lat temu
    Przepis przetestowany i przeze mnie (nod) Na moje oko łakomczucha, wychodzą jednak 2 porcje obiadowe (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roman · 8 lat temu
    Witam moje drogie Panie :D

    A ja robię pizze z mąki farina typu 00. Bardzo polecam, bo ciasto to cały sekret udanej i dobrej pizzy... Moje składniki są następujące (przepis na 5 pizz o średnicy 32cm);
    1kg mąki farina 00
    Woda 600ml
    4 łyżeczki soli
    50ml oliwy z oliwek
    20g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    Najpierw robę zaczyn z drożdży, cukru i 3 łyżeczek mąki, czekam około 10 minut i dodaje zaczyn do reszty składników. Ciasto wyrabiam ręcznie 15 minut, powinno być elastyczne i rozciągliwe. Odstawiam przykryte wilgotną ścierką na 1.5h.
    No i jedna ważna rzecz! Pizze wkładam do rozgrzanego piekarnika na maxa czyli 250 stopni i piekę około 8 minut aż ciasto się przyrumieni. Jest to pizza typowo włoska bo jadłem już niejedną we włoskiej pizzeri :)
    Pozdrawiam i udanych wypieków życzę !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pola · 8 lat temu
    Przepraszam a na ile osób mniej więcej wychodzi ta pizza ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 8 lat temu
    pizza jest pyszna i pysznie pachnie :)
    POLECAM!!!! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 8 lat temu
    po tych komentarzach na pewno spróbuje zrobić ze soim chłopakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Musiałam piec dłużej ale w końcu wyszło mi przepyszne ciasto na pizzę :)! Co do sera, posypałam na spód i na górę -idealnie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Pizza wyszla pycha :D polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milenasy · 8 lat temu
    Warto edytowac przepis i napisac, że ser kładzie sie na spod, a dopiero na niego idą składniki! To bardzo ważne, a nie każdy czyta komentarze, gdzie ludzie o tym pisza i popelnia przez ten przepis błąd
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Z umiejscowieniem sera to jest naprawdę różnie. Jedni lubią ser na dole tj. zaraz na sosie, inni na górze, a jeszcze inni dają trochę sera na sos i resztę na górę. To kwestia gustu, a komentarze są właśnie po to, aby je czytać i indywidualnie podejmować decyzję o modyfikacji przepisu. Dopiszę to do przepisu. Faktycznie nie wszyscy przeglądają komentarze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Jaka wielkości blacha około? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Największa blacha z piekarnika, rozmiar w zależności od piekarnika ok. 34x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    pizza piecze się w piekarniku :) wygląda przepysznie, mam nadzieje ze smakuje tak samo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    Ja ostatnio zrobiłam pizze hawajską z serem mozzarellą, a sos pomidorowy dodałam taki jak do makaronu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Silla · 8 lat temu
    Przepis wyglada ciekawie ale ser zawsze daje sie na spod. To jest szkola wloskich mistrzow pizzy. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 lat temu
    ciasto wyszlo super, tylko z tym serem nie za bardzo bo wszystko sie ugotowalo zamialst upiec. radze posypywac serem pod spód :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 8 lat temu
    Ja dałam ser na spod a nie na górę, poza tym dodałam pieczarki, cebulkę zamiast ananasa i pizza była pyszniutka :) doskonałe ciasto mi wyszło, było mięciutkie a nie jak to zazwyczaj bywa twarde i suche...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janusz · 8 lat temu
    To jest zapiekanka nie pizza,ser na pizze się daje na spód a nie na wierzch.Pod tym serem to się udusi raczej niż upiecze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Isabell · 8 lat temu
    Witam:)
    proponuję do ciasta dodać trochę przegotowanych przepuszczonych przez praskę ziemniaków.
    Na taką ilość mąki jak tu w przepisie około pół szklanki ziemniaków:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    a ile czasu piec w tej najwyższej temp. piekarnika ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moni · 12 lat temu
    a ja pieke pizze w najwiekszej temp piekarnika i wychodzi lepsza niz z pizzerii :) polecam wyprobowac ! :)