Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku
- Preparation Time: PT0H30M
- Cooking Time: PT0H45M
- Total Time: PT2H0M
- Servings: 6
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Główny składnik: Mięso, Makaron
- Składnik - Mięso: Mięso drobiowe, Szynka
- Składnik - Nabiał: Mleko, Ser żółty
- Składnik - Warzywa: Cebula, Czosnek, Szpinak
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad
- Trudność: Średnio trudne
- Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Piekarnik
Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku
...
Składniki na 4 porcje:
- 800g szpinaku świeżego lub mrożonego
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 200ml mleka
- 200ml wywaru warzywnego lub mięsnego
- 300g sera żółtego, tartego
- 200g makaronu
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- olej
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć w dużym garnku na łyżce masła. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość.
- Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Filety przeciąć wzdłuż, nie nacinając do końca. W każdą kieszeń włożyć plaster szynki. Filety oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oleju. Wyciągnąć na talerz.
- Do tej samej, gorącej patelni z tłuszczem wlać wywar i mleko. Zagotować.
- 250g sera dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Szpinak wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na niego wyłożyć filety i całość polać sosem. Posypać resztą sera.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Upieczoną pierś z kurczaka podawać razem z makaronem.
Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 28590
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.