Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku

Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku

...

Składniki na 4 porcje:

  • 800g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 200ml mleka
  • 200ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 300g sera żółtego, tartego
  • 200g makaronu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć w dużym garnku na łyżce masła. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość.
  3. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Filety przeciąć wzdłuż, nie nacinając do końca. W każdą kieszeń włożyć plaster szynki. Filety oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oleju. Wyciągnąć na talerz.
  4. Do tej samej, gorącej patelni z tłuszczem wlać wywar i mleko. Zagotować.
  5. 250g sera dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Szpinak wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na niego wyłożyć filety i całość polać sosem. Posypać resztą sera.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
  8. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  9. Upieczoną pierś z kurczaka podawać razem z makaronem.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku