Krokiety z pieczarkami i cebulą. Prosty i tani obiad, jak również jedno z dań wigilijnych. Polecam podawać ze szklanką czerwonego barszczu.
Składniki na ok. 8- 9 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
250 ml gazowanej wody mineralnej*
2 jajka
225 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
Farsz:
600 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju np. rzepakowego
Panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Uwaga:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
3 lat temu
Do farszu dodaje jeszcze maggi w plynie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jan·
3 lat temu
Ja do pieczarek dodaję odrobinę ugotowanej ,kiszonej kapusty .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
4 lat temu
Danie , które nie ma prawa się nie udać, chyba że ktoś raczkuje dopiero w kuchni. Proste ale smaczne, choć bardziej mi smakuje z leśnymi grzybami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia k.·
4 lat temu
Bardzo fajny przepis na nalesniki(farszu z tego przepisu nie robilam)Nalesniki super sie zwija, nie rwa sie,sa miekkie i elastyczne. Ciasto mieszalam duza ruzga. Mam dobra patelnie wiec nie mialam potrzeby dodawania oleju.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Dziękuję za przepis zwłaszcza za ciasto naleśnikowe :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pawel·
6 lat temu
Polecam dodac do ciasta troszke oleju. Nalesniki beda wtedy smaczniejsze, sprezyste i nie beda sie lepic na patelnie. A dodajac pod koniec duszenia do pieczarek odrobine smietany 33% uzyskamy troszke sosu dzieki ktoremu nasze krokiety beda soczyste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek kucharek·
7 lat temu
Ja osobiście smażę pieczarki tylko na maśle i osobno. Cebulę i czosnek też osobno i dopiero później mieszam wszystko razem, ponieważ pieczarki wraz z cebulą tak się nie zrumienią, tylko ugotują. Mają wtedy inny smak. Do tego farszu dodaję jeszcze żółty ser, np. edamski, starty na tarce. Po zawinięciu i panierowaniu, całość smażę na oleju. Pychota!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alaaaaaaaaa·
10 lat temu
Przepyszne. Troxhę tłuste, ale PYYCHOOCIAA ;) Ja do jajka dodaję jeszcze pikantne przyprawy, aby otoczka była wyrazista. POLECAM ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
11 lat temu
Wlasnie dlatego wspaniale ze bez sera zoltego,mysle ze obtaczanie w bulce,jajku,podnosi tylko ilosc niepotrzebnego tluszczu,wystarczy zapiec delikatnie w piekarniku.Maja intensywny smak i sa zdrowe bez nie potrzebnych dodatkow....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JOANNA·
11 lat temu
KROKIETY WYSZŁY REWELACYJNE!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
12 lat temu
Witam my jak robimy krokiety z pieczarkami dodajemy do tego ser żółty pokrojony w kostkę i ugotowane jajka pokrojone w kostkę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
małgosia·
12 lat temu
krokiety przepyszne, niebo w gębie :)
można zamiast soli do farszu dać magi, podkreśla smak pieczarek. Ser również jest świetnym pomysłem, tylko ja dałam plaster sera na naleśnik i później na to farsz. PYCHOTKA:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
12 lat temu
można jeszcze do środka zetrzeć sera żółtego, pyszne :)