Krokiety z pieczarkami

  • Total Time: PT2H0M
  • Servings: 4
  • Diet: Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Grzyby, Zboże, Jajka
  • Składnik - Nabiał: Mleko
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Czosnek, Pieczarki
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Okazja: Boże Narodzenie, Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Ślub, wesele, Sakrament, Chrzest, I Komunia Św.
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez mięsa, Wegetariańskie
  • Region: Polska
  • Dania Główne - kategoria: Naleśniki
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia
13 Komentarzy
Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i cebulą. Prosty i tani obiad, jak również jedno z dań wigilijnych. Polecam podawać ze szklanką czerwonego barszczu.

Składniki na ok. 8- 9 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej*
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
  4. Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
  6. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.

2

3

4

5

6

  1. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
  2. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.

Uwaga:

* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4 (po 2 krokiety)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krokiety z pieczarkami Krokiety z pieczarkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.