Krokiety z pieczarkami i cebulą. Prosty i tani obiad, jak również jedno z dań wigilijnych. Polecam podawać ze szklanką czerwonego barszczu.
Składniki na ok. 8- 9 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
250 ml gazowanej wody mineralnej*
2 jajka
225 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
Farsz:
600 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju np. rzepakowego
Panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Uwaga:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
Bardzo fajny przepis na nalesniki(farszu z tego przepisu nie robilam)Nalesniki super sie zwija, nie rwa sie,sa miekkie i elastyczne. Ciasto mieszalam duza ruzga. Mam dobra patelnie wiec nie mialam potrzeby dodawania oleju.
Polecam dodac do ciasta troszke oleju. Nalesniki beda wtedy smaczniejsze, sprezyste i nie beda sie lepic na patelnie. A dodajac pod koniec duszenia do pieczarek odrobine smietany 33% uzyskamy troszke sosu dzieki ktoremu nasze krokiety beda soczyste.
Ja osobiście smażę pieczarki tylko na maśle i osobno. Cebulę i czosnek też osobno i dopiero później mieszam wszystko razem, ponieważ pieczarki wraz z cebulą tak się nie zrumienią, tylko ugotują. Mają wtedy inny smak. Do tego farszu dodaję jeszcze żółty ser, np. edamski, starty na tarce. Po zawinięciu i panierowaniu, całość smażę na oleju. Pychota!!!
Wlasnie dlatego wspaniale ze bez sera zoltego,mysle ze obtaczanie w bulce,jajku,podnosi tylko ilosc niepotrzebnego tluszczu,wystarczy zapiec delikatnie w piekarniku.Maja intensywny smak i sa zdrowe bez nie potrzebnych dodatkow....
krokiety przepyszne, niebo w gębie :)
można zamiast soli do farszu dać magi, podkreśla smak pieczarek. Ser również jest świetnym pomysłem, tylko ja dałam plaster sera na naleśnik i później na to farsz. PYCHOTKA:)