Krokiety z pieczarkami


Krokiety z pieczarkami i cebulą. Prosty i tani obiad, jak również jedno z dań wigilijnych. Polecam podawać ze szklanką czerwonego barszczu.
Składniki na ok. 8- 9 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 250 ml gazowanej wody mineralnej*
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 600 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
- Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
- Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
- Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
- Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
- Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Uwaga:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 (po 2 krokiety) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.