Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i cebulą. Prosty i tani obiad, jak również jedno z dań wigilijnych. Polecam podawać ze szklanką czerwonego barszczu.

Składniki na ok. 8- 9 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej*
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
  4. Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
  6. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.

2

3

4

5

6

  1. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
  2. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.

Uwaga:

* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4 (po 2 krokiety)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krokiety z pieczarkami Krokiety z pieczarkami
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 1 lat temu
    Do farszu dodaje jeszcze maggi w plynie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 1 lat temu
    Ja do pieczarek dodaję odrobinę ugotowanej ,kiszonej kapusty .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Danie , które nie ma prawa się nie udać, chyba że ktoś raczkuje dopiero w kuchni. Proste ale smaczne, choć bardziej mi smakuje z leśnymi grzybami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia k. · 2 lat temu
    Bardzo fajny przepis na nalesniki(farszu z tego przepisu nie robilam)Nalesniki super sie zwija, nie rwa sie,sa miekkie i elastyczne. Ciasto mieszalam duza ruzga. Mam dobra patelnie wiec nie mialam potrzeby dodawania oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis zwłaszcza za ciasto naleśnikowe :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 4 lat temu
    Polecam dodac do ciasta troszke oleju. Nalesniki beda wtedy smaczniejsze, sprezyste i nie beda sie lepic na patelnie. A dodajac pod koniec duszenia do pieczarek odrobine smietany 33% uzyskamy troszke sosu dzieki ktoremu nasze krokiety beda soczyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek kucharek · 5 lat temu
    Ja osobiście smażę pieczarki tylko na maśle i osobno. Cebulę i czosnek też osobno i dopiero później mieszam wszystko razem, ponieważ pieczarki wraz z cebulą tak się nie zrumienią, tylko ugotują. Mają wtedy inny smak. Do tego farszu dodaję jeszcze żółty ser, np. edamski, starty na tarce. Po zawinięciu i panierowaniu, całość smażę na oleju. Pychota!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alaaaaaaaaa · 9 lat temu
    Przepyszne. Troxhę tłuste, ale PYYCHOOCIAA ;) Ja do jajka dodaję jeszcze pikantne przyprawy, aby otoczka była wyrazista. POLECAM ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 9 lat temu
    Wlasnie dlatego wspaniale ze bez sera zoltego,mysle ze obtaczanie w bulce,jajku,podnosi tylko ilosc niepotrzebnego tluszczu,wystarczy zapiec delikatnie w piekarniku.Maja intensywny smak i sa zdrowe bez nie potrzebnych dodatkow....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JOANNA · 9 lat temu
    KROKIETY WYSZŁY REWELACYJNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 10 lat temu
    Witam my jak robimy krokiety z pieczarkami dodajemy do tego ser żółty pokrojony w kostkę i ugotowane jajka pokrojone w kostkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgosia · 11 lat temu
    krokiety przepyszne, niebo w gębie :)
    można zamiast soli do farszu dać magi, podkreśla smak pieczarek. Ser również jest świetnym pomysłem, tylko ja dałam plaster sera na naleśnik i później na to farsz. PYCHOTKA:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    można jeszcze do środka zetrzeć sera żółtego, pyszne :)