Naleśniki z boczkiem i cebulą

  • Preparation Time: PT0H30M
  • Cooking Time: PT0H45M
  • Total Time: PT2H0M
  • Servings: 6
  • Główny składnik: Zboże, Jajka
  • Składnik - Mięso: Boczek, Kiełbasa
  • Składnik - Nabiał: Mleko, Śmietana, Ser żółty
  • Składnik - Warzywa: Cebula
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Okazja: Impreza, prywatka
  • Trudność: Łatwe
  • Dania Główne - kategoria: Naleśniki
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Piekarnik
Napisz komentarz
Naleśniki z boczkiem i cebulą

Naleśniki z boczkiem i cebulą

...

Składniki na 6 sztuk:

  • 120g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 125g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Farsz:

  • 500g cebuli
  • 200g boczku, kiełbasy lub szynki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 100g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, jajka, śmietanę, wodę wymieszać w misce. Dodać mąkę i wymieszać. Przyprawić solą i majerankiem. Odstawić na 10 minut.
  2. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić z kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z boczkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

2

  1. Ciasto zamieszać i na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
  2. Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w rulon.
  3. Gotowe naleśniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec w piekarniku ok. 10minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.

Przepis pochodzi z książki Dr. Oetker "Crepes &Co."

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Naleśniki z boczkiem i cebulą Naleśniki z boczkiem i cebulą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.