Jabłkowe pancakes

Puszyste, delikatne placki z dodatkiem startych jabłek. Są lekko słodkie, wilgotne i mają delikatny smak cynamonu. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, musem jabłkowym lub innym ulubionym dodatkiem.

Składniki na ok. 12- 14 sztuk (ok. 4- 6 osób):

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa lub lekko ciepłe
  • 2 jabłka, średniej wielkości

Dodatkowo:

  • masło klarowane (lub olej) do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Sok z jabłek można trochę odcisnąć, ale nie koniecznie).
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i cynamon, a następnie przesiać.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko z mlekiem (lekko ciepłym lub o temperaturze pokojowej). Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać.
  4. Pancakes smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, nakładając po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na niskiej/ średniej mocy palnika, aż na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki" i od dołu będą zarumienione. Wtedy odwrócić placki i smażyć drugą stronę do uzyskania złocistego koloru.

2

  1. Podawać ciepłe z ulubionym dodatkiem.
czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Jabłkowe pancakes Jabłkowe pancakes