Jabłkowe pancakes


Puszyste, delikatne placki z dodatkiem startych jabłek. Są lekko słodkie, wilgotne i mają delikatny smak cynamonu. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, musem jabłkowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Składniki na ok. 12- 14 sztuk (ok. 4- 6 osób):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko, temperatura pokojowa
- 200 ml mleka, temperatura pokojowa lub lekko ciepłe
- 2 jabłka, średniej wielkości
Dodatkowo:
- masło klarowane (lub olej) do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Sok z jabłek można trochę odcisnąć, ale nie koniecznie).
- W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i cynamon, a następnie przesiać.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko z mlekiem (lekko ciepłym lub o temperaturze pokojowej). Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać.
- Pancakes smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, nakładając po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na niskiej/ średniej mocy palnika, aż na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki" i od dołu będą zarumienione. Wtedy odwrócić placki i smażyć drugą stronę do uzyskania złocistego koloru.
- Podawać ciepłe z ulubionym dodatkiem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 12- 14 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Odsłon: 3220
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.