Bigos z młodej kapusty
Szybki bigos z młodej kapusty z kiełbasą i marchewką. Do przygotowania w sezonie letnim, gdy jest dostęp do świeżej, młodej kapusty. Taki bigos jest delikatny, sycący, a w smaku aż słodki. Można podawać go najlepiej z młodymi ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1 duża główka młodej, białej kapusty (ok. 2 kg)
- 2 marchewki, najlepiej młode
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy np. podwawelskiej, wiejskiej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ok. 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- koperek
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól, czarny pieprz mielony
Zasmażka (opcjonalnie):
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Z kapusty oderwać zewnętrzne, brzydkie liście, przekroić ją na ćwiartki i poszatkować drobno (bez głąba i twardych, białych części przy nim).
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę.
- W dużym garnku z powłoką nieprzywieralną* lub na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć chwilę, aż się zeszli. Dodać kiełbasę i podsmażyć, mieszając, ok. 5 minut. Dodać kapustę z marchewką, bulion, płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Garnek przykryć pokrywką i zagotować. Gotować na średniej mocy palnika do miękkości kapusty ok. 20- 25 minut. Przemieszać od czasu do czasu. Następnie dodać przecier pomidorowy i wymieszać.
- Przygotować zasmażkę (opcjonalnie, można ją też pominąć): Na małą patelnię wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki i podsmażyć, mieszając drewnianą łyżką, aż się lekko przyrumieni. Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać, aż się połączy. Wlać trochę wywaru z kapusty i wymieszać szybko na gładką masę. Zasmażkę dodać do kapusty i gotować mieszając ok. 2 minut. Na końcu wmieszać posiekany koperek (dość sporą ilość) i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy bigos można podawać od razu lub przechować przykryty w lodówce do 3 dni.
Uwaga:
* Jeśli nie posiadacie dużego garnka z powłoką nieprzywieralną to cebulę i kiełbasę można podsmażyć na patelni, a potem przy połączeniu z kapustą i marchewką przełożyć wszystko do zwykłego, dużego garnka.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 11272
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.