Bigos z młodej kapusty

Napisz komentarz
Bigos z młodej kapusty

Szybki bigos z młodej kapusty z kiełbasą i marchewką. Do przygotowania w sezonie letnim, gdy jest dostęp do świeżej, młodej kapusty. Taki bigos jest delikatny, sycący, a w smaku aż słodki. Można podawać go najlepiej z młodymi ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 duża główka młodej, białej kapusty (ok. 2 kg)
  • 2 marchewki, najlepiej młode
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy np. podwawelskiej, wiejskiej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • koperek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól, czarny pieprz mielony

Zasmażka (opcjonalnie):

  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty oderwać zewnętrzne, brzydkie liście, przekroić ją na ćwiartki i poszatkować drobno (bez głąba i twardych, białych części przy nim).
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę.
  4. W dużym garnku z powłoką nieprzywieralną* lub na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć chwilę, aż się zeszli. Dodać kiełbasę i podsmażyć, mieszając, ok. 5 minut. Dodać kapustę z marchewką, bulion, płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Garnek przykryć pokrywką i zagotować. Gotować na średniej mocy palnika do miękkości kapusty ok. 20- 25 minut. Przemieszać od czasu do czasu. Następnie dodać przecier pomidorowy i wymieszać.

2

  1. Przygotować zasmażkę (opcjonalnie, można ją też pominąć): Na małą patelnię wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki i podsmażyć, mieszając drewnianą łyżką, aż się lekko przyrumieni. Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać, aż się połączy. Wlać trochę wywaru z kapusty i wymieszać szybko na gładką masę. Zasmażkę dodać do kapusty i gotować mieszając ok. 2 minut. Na końcu wmieszać posiekany koperek (dość sporą ilość) i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Gotowy bigos można podawać od razu lub przechować przykryty w lodówce do 3 dni.

Uwaga:

* Jeśli nie posiadacie dużego garnka z powłoką nieprzywieralną to cebulę i kiełbasę można podsmażyć na patelni, a potem przy połączeniu z kapustą i marchewką przełożyć wszystko do zwykłego, dużego garnka.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bigos z młodej kapusty Bigos z młodej kapusty
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.