Bezglutenowe ciasto pierogowe z siemieniem lnianym
Najlepsze ciasto na pierogi bezglutenowe, jakie do tej pory robiłam. Ze wszystkich ciast bezglutenowych na pierogi to najbardziej przypomina ciasto na mące pszennej. Można je cienko wałkować, jest plastyczne i dobrze się lepi. Można nadziewać je dowolnym nadzieniem. Ja zrobiłam tym razem ruskie. Farsz możecie podejrzeć w tym przepisie: "Pierogi ruskie". Bardzo smaczne.
Składniki na ok. 70- 80 pierogów:
Ciasto:
- 300 g mąki ziemniaczanej, skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej lub zmielonego na mąkę białego ryżu (i najlepiej przesianego)
- 100 g zmielonego na mąkę siemienia lnianego, zwykłego lub złocistego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- ok. 320- 450 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotować nadzienie np. na pierogi ruskie według przepisu: "Pierogi ruskie".
- Zagotować wodę i odstawić ją na ok. 5 minut.
- W misce wymieszać suche składniki: mąkę ziemniaczaną, ryżową, siemię lniane i sól.
- Do suchym składników dodać olej i ok. 150 ml gorącej wody. Zacząć miksować robotem kuchennym z hakiem (lub najpierw łyżką, aby się nie poparzyć i następnie ręką). Dolewać stopniowo wodę, aż składniki się połączą w kulę i powstanie jednolite ciasto. (Ilość wody zależy od użytych składników. Możliwe, że wystarczy ok. 300 ml, ale może trzeba będzie dać więcej do ok. 450ml). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. (Jeśli nie będzie elastyczne, należy dodać więcej wody).
- Gotowe ciasto podzielić na 4 części i trzy owinąć w folię spożywczą. (Ciasto szybko obsycha i najlepiej jest wałkować po ćwiartce ciasta).
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na oprószonym mąką ziemniaczaną lub ryżową blacie na grubość ok. 2 mm (cienko, ale trochę grubiej niż pierogi na mące pszennej). Wykrawać kółka np. szklanką (u mnie o śr. 7cm).
- Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. (Gdyby brzegi nie chciały się dobrze skleić, szczególnie gdy ciasto trochę poleży na blacie i lekko obeschnie, należy zwilżyć brzegi wodą). Gotowe pierogi układać na desce lub blacie i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. (Gdyby ciasto, szczególnie pozostałe skrawki, zrobiło się trochę suche, można zwilżyć je wodą i ponownie zagnieść, aż znowu będzie elastyczne).
- Pierogi wrzucać partiami na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 3- 5 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
- Wyciągać łyżką cedzakową i układać na talerzach. (Wyciągnąć najpierw jednego pieroga, przeciąć go na pół i sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane w środku). Jeśli są to pierogi ruskie, można podawać z podsmażoną na oleju cebulą.
- Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego lub mrożone to należy je najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Odsączone przełożyć do miski i dobrze obtoczyć w oleju (inaczej posklejają się i nie będzie dało się ich rozdzielić nie rozrywając ciasta), przykryć i schować do lodówki (lub obtoczone w oleju podzielić na porcje, przełożyć do woreczków do mrożenia i zamrozić). Na drugi dzień pierogi należy obsmażyć na patelni, wykorzystując olej, w którym były obtoczone.
- Po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej, pierogi można odgrzać w mikrofalówce lub obsmażyć na oleju.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: natchniona.pl
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 8 porcji |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 3573
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.