Meksykański bowl z chorizo i guacamole

Miska z ryżem, guacamole, fasolą, kukurydzą oraz podsmażoną papryką i kiełbasą chorizo. Danie na bogato, smaczne, kolorowe i łatwe do przygotowania. Polecam podawać na ciepło, jako obiad. U nas regularnie pojawia się na obiad, bo to ulubione danie mojej nastoletniej córki ;)

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 200 g ryżu długoziarnistego (np. jaśminowego lub basmati)
  • ok. 150 g kiełbasy chorizo*
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 100 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki (waga po odsączeniu)
  • ok. 100 g kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu)
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 20 g świeżej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą, odsączyć i odważyć 100 g.
  2. Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Odważyć 100 g i połączyć z fasolą.
  3. Umyć i osuszyć natkę pietruszki (lub kolendrę), oberwać listki i drobno posiekać.
  4. Kiełbasę chorizo pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć ok. 4 minut na średniej mocy palnika do zarumienienia. Odsączyć z tłuszczu na sitku.
  5. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, a następnie wymieszać z połową natki pietruszki i 1 łyżką soku z limonki (lub mniej do smaku).
  6. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  7. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z pomidorami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, dodać do pomidorów i skropić 1 łyżką soku z limonki. Oprószyć solą i pieprzem.
  9. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w paski.
  10. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać paprykę i smażyć, mieszając, ok. 5 minut na średniej mocy palnika.
  11. W większych miseczkach lub głębokich talerzach rozłożyć składniki jeden koło drugiego lub jeden na drugim w kolejności: ryż, fasola z kukurydzą, Guacamole (pomidory z awokado), papryka, chorizo, kleks jogurtu. Posypać resztą natki pietruszki. (Można też do podsmażonej papryki dodać ryż, fasolę z kukurydzą i chorizo. Podgrzać, mieszając. Rozłożyć na talerzach, na to wyłożyć guacamole, jogurt, posypać pietruszką).

Uwaga:

* Chorizo zdecydowanie najlepiej tutaj pasuje, ale w zastępstwie można użyć innej kiełbasy np. podsuszanej, albo salami.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Meksykański bowl z chorizo i guacamole