Meksykański bowl z chorizo i guacamole
Miska z ryżem, guacamole, fasolą, kukurydzą oraz podsmażoną papryką i kiełbasą chorizo. Danie na bogato, smaczne, kolorowe i łatwe do przygotowania. Polecam podawać na ciepło, jako obiad. U nas regularnie pojawia się na obiad, bo to ulubione danie mojej nastoletniej córki ;)
Składniki na ok. 5 porcji:
- 200 g ryżu długoziarnistego (np. jaśminowego lub basmati)
- ok. 150 g kiełbasy chorizo*
- 1 dojrzałe awokado
- 1 limonka (lub cytryna)
- 2 pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok. 100 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki (waga po odsączeniu)
- ok. 100 g kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu)
- 1 czerwona papryka
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 20 g świeżej natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą, odsączyć i odważyć 100 g.
- Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Odważyć 100 g i połączyć z fasolą.
- Umyć i osuszyć natkę pietruszki (lub kolendrę), oberwać listki i drobno posiekać.
- Kiełbasę chorizo pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć ok. 4 minut na średniej mocy palnika do zarumienienia. Odsączyć z tłuszczu na sitku.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, a następnie wymieszać z połową natki pietruszki i 1 łyżką soku z limonki (lub mniej do smaku).
- Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z pomidorami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, dodać do pomidorów i skropić 1 łyżką soku z limonki. Oprószyć solą i pieprzem.
- Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać paprykę i smażyć, mieszając, ok. 5 minut na średniej mocy palnika.
- W większych miseczkach lub głębokich talerzach rozłożyć składniki jeden koło drugiego lub jeden na drugim w kolejności: ryż, fasola z kukurydzą, Guacamole (pomidory z awokado), papryka, chorizo, kleks jogurtu. Posypać resztą natki pietruszki. (Można też do podsmażonej papryki dodać ryż, fasolę z kukurydzą i chorizo. Podgrzać, mieszając. Rozłożyć na talerzach, na to wyłożyć guacamole, jogurt, posypać pietruszką).
Uwaga:
* Chorizo zdecydowanie najlepiej tutaj pasuje, ale w zastępstwie można użyć innej kiełbasy np. podsuszanej, albo salami.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 2927
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.