Kaszanka z patelni
Smażona kaszanka z cebulą. Kaszanka jest właściwie gotowa, wystarczy ją tylko podsmażyć na patelni i można się delektować jej smakiem. Czasami podsmażam ją na oleju w jelicie, nie dodając żadnych innych dodatków. Tak, jak się obsmaża kiełbasę ;) Lubię jak popęka, przypiecze się i będzie chrupiąca. Czasami ściągam jelito i smażę ją również na oleju, ale z dodatkiem cebuli. W zależności od kaszanki, którą kupiłam (a różnią się smakiem i ostrością) doprawiam ją mniej lub mocniej solą i pieprzem. To właściwie tyle. Nie trzeba do tego specjalnego przepisu. Ilość kaszanki i cebuli można dać w dowolnej proporcji. Po co więc w ogóle ten przepis? Jest kilka sposobów na podanie kaszanki, a każdy ma pewnie swój jeden, którego się trzyma. Może, jeśli zawsze smażysz w jelicie, spróbujesz raz bez? A może dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem i dla pewności szukasz takiego przepisu w internecie? A może masz jeszcze inny sposób podania kaszanki i podzielisz się nim?
Składniki na ok. 3 porcje:
- ok. 450 g kaszanki (ok. 4 sztuki)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Kaszankę obrać z jelita i pokroić w plasterki.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć, aż cebula lekko się zarumieni. Dodać kaszankę i smażyć, mieszając, aż cała się rozpadnie i mocno zagrzeje (ok. 5 minut). Można ją lekko przypiec. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
- Podawać od razu na ciepło np. z kiszonymi ogórkami, świeżym pieczywem lub puree ziemniaczanym.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |