Nocna owsianka z mango
- Główny składnik: Zboże
- Na ciepło lub zimno: Na zimno
- Nabiał: Jogurt
- Składniki owoce: Banan, Mango, Pomarańcze
- Składniki zboża: Płatki owsiane, otręby
- Dominujący smak: Słodki
- Pora dnia: Śniadanie
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie, Zdrowe
- Sposób przyrządzania: Blender
- Czas przygotowania: Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej


Owocowa owsianka nocna o smaku mango. Przygotowuje się ją wieczorem dosłownie w 5 minut, a rano wyciągamy z lodówki i mamy gotowe śniadanie.
Płatki owsiane mogą być dowolne. Używam górskich lub błyskawicznych (normalnych lub bezglutenowych). Z drobnymi, błyskawicznymi płatkami owsianka robi się gęstsza, delikatniejsza. Z płatkami górskimi jest bardziej płynna i chrupiąca. Spróbujcie, które płatki bardziej Wam odpowiadają.
Makro owsianki (1 z 3 porcji): 312 kcal, B: 7,8g, T: 5,6g, W: 61,3g.
Składniki na ok. 3 porcje, łącznie ok. 750 ml:
- 300 g miąższu z mango (dojrzałego, świeżego lub mrożonego*)
- 200 g jogurtu naturalnego (polecam gęsty, typu greckiego 10%)
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 dojrzały banan
- 100 g płatków owsianych, dowolnych (używam górskich, błyskawicznych lub bezglutenowych)
Sposób przygotowania:
- Do wysokiej, a wąskiej miski przełożyć mango, jogurt, sok pomarańczowy i obranego banana. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
- Owsiankę przełożyć do 3 miseczek (lub szklanek), przykryć i wstawić na noc do lodówki.
- Przykrytą owsiankę można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Uwaga:
* Przed przygotowaniem owsianki mrożone mango odważyć i pozostawić w misce do rozmrożenia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!