Nocna owsianka z mango

Owocowa owsianka nocna o smaku mango. Przygotowuje się ją wieczorem dosłownie w 5 minut, a rano wyciągamy z lodówki i mamy gotowe śniadanie.

Płatki owsiane mogą być dowolne. Używam górskich lub błyskawicznych (normalnych lub bezglutenowych). Z drobnymi, błyskawicznymi płatkami owsianka robi się gęstsza, delikatniejsza. Z płatkami górskimi jest bardziej płynna i chrupiąca. Spróbujcie, które płatki bardziej Wam odpowiadają.

Makro owsianki (1 z 3 porcji): 312 kcal, B: 7,8g, T: 5,6g, W: 61,3g.

Składniki na ok. 3 porcje, łącznie ok. 750 ml:

  • 300 g miąższu z mango (dojrzałego, świeżego lub mrożonego*)
  • 200 g jogurtu naturalnego (polecam gęsty, typu greckiego 10%)
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 dojrzały banan
  • 100 g płatków owsianych, dowolnych (używam górskich, błyskawicznych lub bezglutenowych)

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej, a wąskiej miski przełożyć mango, jogurt, sok pomarańczowy i obranego banana. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
  3. Owsiankę przełożyć do 3 miseczek (lub szklanek), przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  4. Przykrytą owsiankę można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.

Uwaga:

* Przed przygotowaniem owsianki mrożone mango odważyć i pozostawić w misce do rozmrożenia.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Nocna owsianka z mango Nocna owsianka z mango