Nocna owsianka czekoladowo- bananowa
Nocna owsianka czekoladowa z bananem to wspaniały pomysł na wartościowe i sycące śniadanie. Przygotowuje się je wieczorem dosłownie w 5 minut. Rano dodaję do owsianki plasterki banana i posypuję ją posiekanymi orzechami. Jeśli nie macie rano czasu to można całość przygotować wieczorem.
Płatki owsiane mogą być dowolne. Używam górskich lub błyskawicznych (normalnych lub bezglutenowych). Z drobnymi, błyskawicznymi płatkami owsianka robi się gęstsza, delikatniejsza. Z płatkami górskimi jest bardziej płynna i chrupiąca. Spróbujcie, które płatki bardziej Wam odpowiadają.
Makro owsianki (1 z 2 porcji, waga ok. 250g): 411 kcal, B: 11g, T: 11g, W: 65g.
Składniki na ok. 2 porcje, łącznie ok. 450 ml:
Owsianka:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g płatków owsianych, dowolnych (używam górskich, błyskawicznych lub bezglutenowych)
- 150 ml mleka owsianego bez cukru (lub innego roślinnego lub krowie)
- 1 dojrzały banan
- 3 (prawie płaskie) łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu)
Dodatkowo:
- 1 banan
- ok. 10 g orzechów do posypania, dowolne (u mnie włoskie)
Sposób przygotowania:
- Do wysokiej, a wąskiej miski przełożyć jogurt, mleko, obranego banana, kakao i syrop klonowy. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
- Miskę przykryć talerzem i wstawić na noc do lodówki.
- Rano obrać banana i pokroić na plasterki. Orzechy posiekać.
- Połowę owsianki rozłożyć do dwóch miseczek (lub szklanek). Następnie rozłożyć połowę plasterków banana, przykryć resztą owsianki. Udekorować pozostałymi plasterkami banana i posiekanymi orzechami. Podawać.
- Przykrytą owsiankę można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 17641
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.