Nocna owsianka z mango
Owocowa owsianka nocna o smaku mango. Przygotowuje się ją wieczorem dosłownie w 5 minut, a rano wyciągamy z lodówki i mamy gotowe śniadanie.
Płatki owsiane mogą być dowolne. Używam górskich lub błyskawicznych (normalnych lub bezglutenowych). Z drobnymi, błyskawicznymi płatkami owsianka robi się gęstsza, delikatniejsza. Z płatkami górskimi jest bardziej płynna i chrupiąca. Spróbujcie, które płatki bardziej Wam odpowiadają.
Makro owsianki (1 z 3 porcji): 312 kcal, B: 7,8g, T: 5,6g, W: 61,3g.
Składniki na ok. 3 porcje, łącznie ok. 750 ml:
- 300 g miąższu z mango (dojrzałego, świeżego lub mrożonego*)
- 200 g jogurtu naturalnego (polecam gęsty, typu greckiego 10%)
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 dojrzały banan
- 100 g płatków owsianych, dowolnych (używam górskich, błyskawicznych lub bezglutenowych)
Sposób przygotowania:
- Do wysokiej, a wąskiej miski przełożyć mango, jogurt, sok pomarańczowy i obranego banana. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
- Owsiankę przełożyć do 3 miseczek (lub szklanek), przykryć i wstawić na noc do lodówki.
- Przykrytą owsiankę można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Uwaga:
* Przed przygotowaniem owsianki mrożone mango odważyć i pozostawić w misce do rozmrożenia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 8664
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.