Roladki z bakłażana z serkiem
Roladki z grillowanego bakłażana z serkiem kremowym i fetą. To pyszna i lekka przekąska lub dodatek do dań np. z grilla. Smakują najlepiej schłodzone.
Składniki na ok. 15- 16 sztuk:
- 2 duże bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 200 g serka kremowego naturalnego* lub z ziołami (typu Philadelphia, Almette)
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce i każdego pokroić wzdłuż na ok. 8 plasterków. Plasterki położyć na deskę, posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut, aż puszczą sok.
- W miseczce wymieszać serek kremowy, drobno pokruszoną fetę, trochę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. (Wmieszać drobno posiekane zioła, jeśli serek jest naturalny).
- Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Z dwóch stron posmarować oliwą, przy pomocy pędzelka silikonowego.
- Usmażyć z obu stron na patelni grillowej, zwykłej patelni z powłoką nieprzywieralną, grillu elektrycznym, aż bakłażan będzie miękki i zarumieniony. (Można również piec w piekarniku na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Serek rozłożyć ostrożnie na plastrach i zwinąć roladki. (W razie potrzeby spiąć wykałaczką).
- Przed podaniem roladki najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Można przechowywać je w lodówce do ok. 3 dni.
Uwaga:
* Jeśli serek jest naturalny to można dodać posiekane zioła np. szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię lub mieszankę mrożonych ziół.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7380
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.