Nocna owsianka czekoladowo- bananowa

Nocna owsianka czekoladowa z bananem to wspaniały pomysł na wartościowe i sycące śniadanie. Przygotowuje się je wieczorem dosłownie w 5 minut. Rano dodaję do owsianki plasterki banana i posypuję ją posiekanymi orzechami. Jeśli nie macie rano czasu to można całość przygotować wieczorem.

Płatki owsiane mogą być dowolne. Używam górskich lub błyskawicznych (normalnych lub bezglutenowych). Z drobnymi, błyskawicznymi płatkami owsianka robi się gęstsza, delikatniejsza. Z płatkami górskimi jest bardziej płynna i chrupiąca. Spróbujcie, które płatki bardziej Wam odpowiadają.

Makro owsianki (1 z 2 porcji, waga ok. 250g): 411 kcal, B: 11g, T: 11g, W: 65g.

Składniki na ok. 2 porcje, łącznie ok. 450 ml:

Owsianka:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g płatków owsianych, dowolnych (używam górskich, błyskawicznych lub bezglutenowych)
  • 150 ml mleka owsianego bez cukru (lub innego roślinnego lub krowie)
  • 1 dojrzały banan
  • 3 (prawie płaskie) łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu)

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • ok. 10 g orzechów do posypania, dowolne (u mnie włoskie)

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej, a wąskiej miski przełożyć jogurt, mleko, obranego banana, kakao i syrop klonowy. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
  3. Miskę przykryć talerzem i wstawić na noc do lodówki.
  4. Rano obrać banana i pokroić na plasterki. Orzechy posiekać.
  5. Połowę owsianki rozłożyć do dwóch miseczek (lub szklanek). Następnie rozłożyć połowę plasterków banana, przykryć resztą owsianki. Udekorować pozostałymi plasterkami banana i posiekanymi orzechami. Podawać.
  6. Przykrytą owsiankę można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Nocna owsianka czekoladowo- bananowa Nocna owsianka czekoladowo- bananowa Nocna owsianka czekoladowo- bananowa

Powiązane przepisy