Roladki z ogórka z łososiem i awokado
Roladki ze świeżego ogórka z serkiem kremowym, łososiem wędzonym i awokado. Szybka, chrupiąca, zdrowa przekąska lub przystawka, która ładnie się prezentuje, dobrze smakuje, a do tego jest niskowęglowodanowa i bezglutenowa.
Składniki:
- 1 długi ogórek szklarniowy (możliwie prosty)
- ok. 100 g serka kremowego, kanapkowego np. Almette (naturalnego lub smakowego np. z ziołami)
- 100 g łososia wędzonego w plasterkach
- ½ awokado
- zielona cebulka lub szczypiorek
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ogórka umyć, osuszyć, odciąć końce i obieraczką do warzyw (lub nożem) pociąć na długie, bardzo cienkie paski.
- Paski ogórka ułożyć na dużej desce tak, aby nachodziły na siebie. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w drobne krążki.
- Paski ogórka posmarować cienko serkiem, oprószyć solą i pieprzem i posypać cebulką.
- Miąższ z połówki awokado pokroić na cienkie plasterki.
- Na paskach ogórka ułożyć plasterki łososia i awokado i obiema rękami zwinąć ściśle w roladę.
- Roladę pokroić na kawałki. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania, ponieważ ogórek powoli będzie puszczał sok).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 10 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 18727
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.