Makaron ze świeżymi grzybami i boczkiem

Sos ze świeżych grzybów leśnych z dodatkiem boczku, śmietany i parmezanu. W połączeniu z makaronem smakuje jak sos grzybowy a’la Carbonara ;) Jest kremowy, a cała potrawa sycąca.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 g sera Parmezanu lub Grana Padano (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany do zup, sosów 12 lub 18% (lub słodkiej, płynnej śmietanki 30%)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać ząbek czosnku.
  5. Ser zetrzeć na drobnych oczkach.
  6. Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać olej. Dodać boczek i smażyć ok. 2- 3 minut, mieszając. Dodać cebulę i ją zeszklić (ok. 1 minuty). Dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
  7. Dodać masło i grzyby. Smażyć, mieszając, na większej mocy palnika ok. 8 minut, aż woda wyparuje i grzyby się zrumienią.
  8. Patelnię ściągnąć na bok. Wmieszać 2 łyżki natki pietruszki i połowę sera. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. (Z solą uważać, bo boczek i ser już są słone).
  9. Na talerzach rozłożyć makaron i polać sosem. Posypać resztą sera i natki pietruszki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Makaron ze świeżymi grzybami i boczkiem Makaron ze świeżymi grzybami i boczkiem