Makaron ze świeżymi grzybami i boczkiem


Sos ze świeżych grzybów leśnych z dodatkiem boczku, śmietany i parmezanu. W połączeniu z makaronem smakuje jak sos grzybowy a’la Carbonara ;) Jest kremowy, a cała potrawa sycąca.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 100 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 20 g sera Parmezanu lub Grana Padano (opcjonalnie)
- 200 ml śmietany do zup, sosów 12 lub 18% (lub słodkiej, płynnej śmietanki 30%)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać ząbek czosnku.
- Ser zetrzeć na drobnych oczkach.
- Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać olej. Dodać boczek i smażyć ok. 2- 3 minut, mieszając. Dodać cebulę i ją zeszklić (ok. 1 minuty). Dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
- Dodać masło i grzyby. Smażyć, mieszając, na większej mocy palnika ok. 8 minut, aż woda wyparuje i grzyby się zrumienią.
- Patelnię ściągnąć na bok. Wmieszać 2 łyżki natki pietruszki i połowę sera. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. (Z solą uważać, bo boczek i ser już są słone).
- Na talerzach rozłożyć makaron i polać sosem. Posypać resztą sera i natki pietruszki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.