Sos ze świeżych grzybów leśnych z dodatkiem boczku, śmietany i parmezanu. W połączeniu z makaronem smakuje jak sos grzybowy a’la Carbonara ;) Jest kremowy, a cała potrawa sycąca.
Składniki na ok. 4 porcje:
400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
100 g boczku wędzonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g makaronu tagliatelle
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
20 g sera Parmezanu lub Grana Padano (opcjonalnie)
200 ml śmietany do zup, sosów 12 lub 18% (lub słodkiej, płynnej śmietanki 30%)
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać ząbek czosnku.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach.
Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać olej. Dodać boczek i smażyć ok. 2- 3 minut, mieszając. Dodać cebulę i ją zeszklić (ok. 1 minuty). Dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać masło i grzyby. Smażyć, mieszając, na większej mocy palnika ok. 8 minut, aż woda wyparuje i grzyby się zrumienią.
Patelnię ściągnąć na bok. Wmieszać 2 łyżki natki pietruszki i połowę sera. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. (Z solą uważać, bo boczek i ser już są słone).
Na talerzach rozłożyć makaron i polać sosem. Posypać resztą sera i natki pietruszki.