Tarta z grzybami leśnymi
Wytrawna tarta z grzybami leśnymi to kruche, maślane ciasto z kremowym nadzieniem z grzybów, śmietanki i jajek. To pomysł na danie ze świeżych grzybów, który pasuje na obiad (np. z sałatką z zielonej sałaty), kolację lub jako przekąska. Można podawać ją na ciepło lub zimno. (Moim zdaniem na ciepło smakuje najlepiej).
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 100 g masła, zimnego
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 30 g masła (2 łyżki)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 150 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, szczyptę soli i jajko. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości.
- Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub ryżem).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 7 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika.
- W tym czasie przygotować nadzienie: Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką lub nożykiem z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodać pokrojone grzyby. Smażyć, mieszając, na większej mocy palnika ok. 8 minut, aż woda wyparuje i grzyby się zrumienią. Patelnię ściągnąć z pieca. Dobrze przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Do wysokiej miski wlać śmietankę. Dodać jajko i dwa żółtka i zmiksować przez chwilę blenderem na jednolitą masę. Wlać na patelnię i wymieszać.
- Nadzienie wylać na podpieczony spód. (Spód może być ciepły).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż nadzienie się zetnie.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Uwaga:
- Gdyby ciasto się kruszyło i nie chciało połączyć (choć po dłuższym zagniataniu powinno), można dodać 1- 2 łyżki zimnej wody.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 12933
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.