Ciasto na pizzę na dużą blachę

7 Komentarzy
Ciasto na pizzę na dużą blachę

Drożdżowe ciasto na domową pizzę na cienkim cieście. Ciasta wystarcza na dwie duże blachy z piekarnika o wymiarach ok. 30x 40cm. Porcja dla dużej rodziny ;)

Na podaną ilość ciasta potrzebny będzie "sos pomidorowy do pizzy", przygotowany z połowy porcji.

Składniki na 2 duże pizze:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży instant
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)

Dodatkowo:

  • ½ porcji sosu pomidorowego z przepisu: "Sos pomidorowy do pizzy"
  • ser (polecam ser "do pizzy", tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, sól, drożdże (świeże pokruszyć), oliwę i lekko ciepłą wodę przełożyć do miski. Zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  4. Połowę ciasta rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie na duży prostokąt (mniej więcej taki, jak wymiar wewnętrzny użytej blachy).
  5. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę posmarowaną olejem.

2

  1. W ten sam sposób rozwałkować drugą połowę ciasta.
  2. Ciasta posmarować nie za grubo sosem pomidorowym.
  3. Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).

3

  1. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 250°C, grzałka góra- dół, na dolnej szynie piekarnika. (Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić w zależności od piekarnika. Proszę obserwować pizzę i ewentualnie skorygować ustawienia piekarnika, szczególnie jeśli pieczemy tę pizzę pierwszy raz).

Uwaga:

*Jeśli dodaję listki bazylii to smaruję je oliwą, aby nie wysuszyły się za mocno podczas pieczenia.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia (dwóch blach):
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

2 duże pizze

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto na pizzę na dużą blachę Ciasto na pizzę na dużą blachę Ciasto na pizzę na dużą blachęCiasto na pizzę na dużą blachę
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.