Ciasto na pizzę na dużą blachę


Drożdżowe ciasto na domową pizzę na cienkim cieście. Ciasta wystarcza na dwie duże blachy z piekarnika o wymiarach ok. 30x 40cm. Porcja dla dużej rodziny ;)
Na podaną ilość ciasta potrzebny będzie "sos pomidorowy do pizzy", przygotowany z połowy porcji.
Składniki na 2 duże pizze:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży instant
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
Dodatkowo:
- ½ porcji sosu pomidorowego z przepisu: "Sos pomidorowy do pizzy"
- ser (polecam ser "do pizzy", tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól, drożdże (świeże pokruszyć), oliwę i lekko ciepłą wodę przełożyć do miski. Zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Połowę ciasta rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie na duży prostokąt (mniej więcej taki, jak wymiar wewnętrzny użytej blachy).
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę posmarowaną olejem.
- W ten sam sposób rozwałkować drugą połowę ciasta.
- Ciasta posmarować nie za grubo sosem pomidorowym.
- Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 250°C, grzałka góra- dół, na dolnej szynie piekarnika. (Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić w zależności od piekarnika. Proszę obserwować pizzę i ewentualnie skorygować ustawienia piekarnika, szczególnie jeśli pieczemy tę pizzę pierwszy raz).
Uwaga:
*Jeśli dodaję listki bazylii to smaruję je oliwą, aby nie wysuszyły się za mocno podczas pieczenia.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia (dwóch blach):
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
2 duże pizze |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!