Ziemniaki Hasselback faszerowane pieczarkami i cebulą z sosem czosnkowym

Napisz komentarz
Ziemniaki Hasselback faszerowane pieczarkami i cebulą

Zapiekane ziemniaki nadziane pieczarkami i cebulą. Pięknie się prezentują i smakują wyśmienicie. Najsmaczniejsze polane sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego, majonezu i oczywiście czosnku. Do takich ziemniaków pasuje sałatka z zielonej sałaty.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 8- 10 średniej wielkości ziemniaków typu A (twarde, sałatkowe)
  • 3 średniej wielkości czerwone cebule
  • ok. 4 pieczarek
  • olej rzepakowy
  • sól, słodka papryka w proszku

Sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego) lub gęstej, kwaśnej śmietany 12- 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz

Do posypania (opcjonalnie):

  • rzeżucha, szczypiorek, zielona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. (Starsze, przechowywane ziemniaki można obrać).
  2. Każdy ziemniak z osobna ponacinać w cienkie paseczki o grubości ok. 5mm uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. (Dla ułatwienia można położyć ziemniaka pomiędzy trzony dwóch łyżek drewnianych. Trzony zatrzymają nóż podczas krojenia).

2

  1. Rozchylając ziemniaka posmarować wszystkie wgłębienia olejem, używając do tego celu pędzelka.

3

  1. Cebule obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
  3. W nacięcia ziemniaka wkładać na przemian: raz cebulę, raz pieczarkę. (Trzonki pieczarek można przyciąć, gdyby plasterki pieczarek wystawały znacznie ponad ziemniaka). W ten sposób przygotować wszystkie ziemniaki.
  4. Ziemniaki posmarować z wierzchu olejem, smarując również wystającą cebulę i pieczarki.
  5. Ziemniaki układać na blasze do pieczenia. Posypać z góry solą i papryką.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż po wbiciu widelca, czy końcówki noża ziemniaki będą miękkie.
  2. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy według przepisu: "Sos czosnkowy".
  3. Podawać na ciepło, polane sosem czosnkowym i posypane rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub cebulką.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ziemniaki Hasselback faszerowane pieczarkami i cebulą Ziemniaki Hasselback faszerowane pieczarkami i cebulą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.