Ziemniaki Hasselback faszerowane pieczarkami i cebulą z sosem czosnkowym
Zapiekane ziemniaki nadziane pieczarkami i cebulą. Pięknie się prezentują i smakują wyśmienicie. Najsmaczniejsze polane sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego, majonezu i oczywiście czosnku. Do takich ziemniaków pasuje sałatka z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 8- 10 średniej wielkości ziemniaków typu A (twarde, sałatkowe)
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- ok. 4 pieczarek
- olej rzepakowy
- sól, słodka papryka w proszku
Sos czosnkowy:
- 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego) lub gęstej, kwaśnej śmietany 12- 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
Do posypania (opcjonalnie):
- rzeżucha, szczypiorek, zielona cebulka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. (Starsze, przechowywane ziemniaki można obrać).
- Każdy ziemniak z osobna ponacinać w cienkie paseczki o grubości ok. 5mm uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. (Dla ułatwienia można położyć ziemniaka pomiędzy trzony dwóch łyżek drewnianych. Trzony zatrzymają nóż podczas krojenia).
- Rozchylając ziemniaka posmarować wszystkie wgłębienia olejem, używając do tego celu pędzelka.
- Cebule obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
- W nacięcia ziemniaka wkładać na przemian: raz cebulę, raz pieczarkę. (Trzonki pieczarek można przyciąć, gdyby plasterki pieczarek wystawały znacznie ponad ziemniaka). W ten sposób przygotować wszystkie ziemniaki.
- Ziemniaki posmarować z wierzchu olejem, smarując również wystającą cebulę i pieczarki.
- Ziemniaki układać na blasze do pieczenia. Posypać z góry solą i papryką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż po wbiciu widelca, czy końcówki noża ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie przygotować sos czosnkowy według przepisu: "Sos czosnkowy".
- Podawać na ciepło, polane sosem czosnkowym i posypane rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub cebulką.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 3- 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 8324
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.