Biała kiełbasa smażona z cebulą


Parzona biała kiełbasa usmażona na patelni z dużą ilością cebuli. Najprostszy sposób na przygotowanie białej kiełbasy nie tylko na Wielkanoc. Smaczne, łatwe i szybkie danie.
Składniki na ok. 3- 5 porcje:
- 5 sztuki białej kiełbasy parzonej*
- 3 duże cebule
- 30 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
- sól
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka lub półplasterki. Odstawić na bok.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbasy na średniej mocy palnika z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
- Dodać cebulę, przemieszać, aby cebula znalazła się na spodzie patelni, a na niej kiełbasy. Przykryć pokrywką z dziurką (lub zrobić małą szczelinę między pokrywką, a patelnią) i często mieszając, dusić na niskiej/ średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i majerankiem.
Uwagi:
- Kiełbasę smażymy bez nacinania, aby pozostała soczysta w środku.
- * W przypadku użycia surowej kiełbasy, jeśli jest gruba to warto ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody na ok. 10- 15 minut, aby po usmażeniu nie była surowa w środku. Cienką kiełbasę surową można smażyć od razu na patelni.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.