Pieczona biała kiełbasa z cebulą i kawałkami jabłek to pomysł na świąteczne śniadanie wielkanocne. Jest to wersja lekko słodka z soczystymi, słodkawymi jabłkami i delikatną cebulą. Aromatyczne, proste i szybkie do przygotowania danie nie tylko na Wielkanoc.
Składniki na ok. 5 porcji:
5 sztuk surowej białej kiełbasy
3 duże cebule
2 jabłka
4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 łyżeczka musztardy
1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
⅓ łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na 4 łyżkach oleju chwilkę, aby się zeszkliła.
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. (Nie obierać ze skórki).
Jabłka dodać do cebuli na patelni i obtoczyć je w cebuli z tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Białe kiełbasy naciąć nożem i ułożyć na cebuli z jabłkami.
Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawy. Używając silikonowego pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciekawy przepis, ale mam pytanie. Czy kiełbasa musi być najpierw odparzona lub odgotowana, czy zupełnie surowa? Zupełnie surową trudno będzie naciąć przed pieczeniem. Obawiam się, że farsz wtedy wypłynie