Parzona biała kiełbasa usmażona na patelni z dużą ilością cebuli. Najprostszy sposób na przygotowanie białej kiełbasy nie tylko na Wielkanoc. Smaczne, łatwe i szybkie danie.
Składniki na ok. 3- 5 porcje:
5 sztuki białej kiełbasy parzonej*
3 duże cebule
30 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
sól
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka lub półplasterki. Odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbasy na średniej mocy palnika z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Dodać cebulę, przemieszać, aby cebula znalazła się na spodzie patelni, a na niej kiełbasy. Przykryć pokrywką z dziurką (lub zrobić małą szczelinę między pokrywką, a patelnią) i często mieszając, dusić na niskiej/ średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i majerankiem.
Uwagi:
Kiełbasę smażymy bez nacinania, aby pozostała soczysta w środku.
* W przypadku użycia surowej kiełbasy, jeśli jest gruba to warto ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody na ok. 10- 15 minut, aby po usmażeniu nie była surowa w środku. Cienką kiełbasę surową można smażyć od razu na patelni.