Biała kiełbasa smażona z cebulą

1 Komentarz
Biała kiełbasa smażona z cebulą

Parzona biała kiełbasa usmażona na patelni z dużą ilością cebuli. Najprostszy sposób na przygotowanie białej kiełbasy nie tylko na Wielkanoc. Smaczne, łatwe i szybkie danie.

Składniki na ok. 3- 5 porcje:

  • 5 sztuki białej kiełbasy parzonej*
  • 3 duże cebule
  • 30 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka lub półplasterki. Odstawić na bok.
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbasy na średniej mocy palnika z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
  3. Dodać cebulę, przemieszać, aby cebula znalazła się na spodzie patelni, a na niej kiełbasy. Przykryć pokrywką z dziurką (lub zrobić małą szczelinę między pokrywką, a patelnią) i często mieszając, dusić na niskiej/ średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i majerankiem.

Uwagi:

  • Kiełbasę smażymy bez nacinania, aby pozostała soczysta w środku.
  • * W przypadku użycia surowej kiełbasy, jeśli jest gruba to warto ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody na ok. 10- 15 minut, aby po usmażeniu nie była surowa w środku. Cienką kiełbasę surową można smażyć od razu na patelni.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa smażona z cebulą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.