Pierogi leniwe bez glutenu przygotowuję jak klasyczne "Pierogi leniwe", zamieniając jedynie mąkę pszenną na mieszankę mąk bezglutenowych. Kluski są pyszne, miękkie i nie do odróżnienia od glutenowych.
Składniki na ok. 40 sztuk, ok. 3- 4 porcje:
Leniwe:
500 g twarogu półtłustego*
3 jajka (rozmiar M)
70 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
70 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 80 g masła
cukier, polecam brązowy (ale może też być zwykły)
cynamon (opcjonalnie)
sól
Sposób przygotowania:
W dużym garnku wstawić wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posolić.
W miseczce wymieszać mąkę ryżową, jaglaną i skrobię. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek.
Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. (Ugniatać chwilę. W serze mogą zostać grudki).
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. (Ciasto będzie klejące. Ja nie dodaję dodatkowej mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy kluski będą pulchne).
Połowę ciasta przełożyć na grubo posypany blat najlepiej mąką ryżową. (Na zdjęciach blat jest posypany maką jaglaną, ale ona daje żółty kolor i dlatego według mnie lepsza jest ryżowa).
Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na kawałki. (Nóż oprószyć mąką). To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, od razu wyciągnąć łyżką cedzakową. (Dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski się rozlecą).
Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, najlepiej brązowym i ewentualnie cynamonem.
Uwagi:
*Twaróg musi być zwarty, klasyczny. Używam twarogu wiejskiego, półtłustego z Piątnicy lub twarogu “Klinek” Delikate. Twaróg we wiaderku w tym przepisie się nie nadaje.
Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.