Leniwe pierogi bezglutenowe

2 Komentarzy
Leniwe pierogi bezglutenowe

Pierogi leniwe bez glutenu przygotowuję jak klasyczne "Pierogi leniwe", zamieniając jedynie mąkę pszenną na mieszankę mąk bezglutenowych. Kluski są pyszne, miękkie i nie do odróżnienia od glutenowych.

Składniki na ok. 40 sztuk, ok. 3- 4 porcje:

Leniwe:

  • 500 g twarogu półtłustego*
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 70 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 80 g masła
  • cukier, polecam brązowy (ale może też być zwykły)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku wstawić wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posolić.
  2. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, jaglaną i skrobię. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. (Ugniatać chwilę. W serze mogą zostać grudki).

2

  1. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.

3

  1. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. (Ciasto będzie klejące. Ja nie dodaję dodatkowej mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy kluski będą pulchne).

4

  1. Połowę ciasta przełożyć na grubo posypany blat najlepiej mąką ryżową. (Na zdjęciach blat jest posypany maką jaglaną, ale ona daje żółty kolor i dlatego według mnie lepsza jest ryżowa).

5

  1. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na kawałki. (Nóż oprószyć mąką). To samo zrobić z drugą połową ciasta.

6

7

8

9

  1. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, od razu wyciągnąć łyżką cedzakową. (Dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski się rozlecą).
  2. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, najlepiej brązowym i ewentualnie cynamonem.

Uwagi:

*Twaróg musi być zwarty, klasyczny. Używam twarogu wiejskiego, półtłustego z Piątnicy lub twarogu “Klinek” Delikate. Twaróg we wiaderku w tym przepisie się nie nadaje.

Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Leniwe pierogi bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.