Leniwe pierogi bezglutenowe


Pierogi leniwe bez glutenu przygotowuję jak klasyczne "Pierogi leniwe", zamieniając jedynie mąkę pszenną na mieszankę mąk bezglutenowych. Kluski są pyszne, miękkie i nie do odróżnienia od glutenowych.
Składniki na ok. 40 sztuk, ok. 3- 4 porcje:
Leniwe:
- 500 g twarogu półtłustego*
- 3 jajka (rozmiar M)
- 70 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 70 g mąki ryżowej
- 50 g mąki jaglanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 80 g masła
- cukier, polecam brązowy (ale może też być zwykły)
- cynamon (opcjonalnie)
- sól
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku wstawić wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posolić.
- W miseczce wymieszać mąkę ryżową, jaglaną i skrobię. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. (Ugniatać chwilę. W serze mogą zostać grudki).
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. (Ciasto będzie klejące. Ja nie dodaję dodatkowej mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy kluski będą pulchne).
- Połowę ciasta przełożyć na grubo posypany blat najlepiej mąką ryżową. (Na zdjęciach blat jest posypany maką jaglaną, ale ona daje żółty kolor i dlatego według mnie lepsza jest ryżowa).
- Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na kawałki. (Nóż oprószyć mąką). To samo zrobić z drugą połową ciasta.
- Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, od razu wyciągnąć łyżką cedzakową. (Dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski się rozlecą).
- Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, najlepiej brązowym i ewentualnie cynamonem.
Uwagi:
*Twaróg musi być zwarty, klasyczny. Używam twarogu wiejskiego, półtłustego z Piątnicy lub twarogu “Klinek” Delikate. Twaróg we wiaderku w tym przepisie się nie nadaje.
Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |

Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.