Szakszuka (shakshuka)


Jajka w sosie pomidorowym, z cebulą i papryką. Danie doskonałe na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Lekko pikantne, sycące i zdrowe danie, smaczne o każdej porze dnia. Można podawać z białym chlebem, który ułatwi wyczyszczenie sosu z patelni ;)
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 świeżych, średniej wielkości pomidorów lub pomidory w puszce 400g (całe lub krojone bez skórki)
- ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ¼ łyżeczka pieprzu cayenne
- ½ łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 4 jajka, najlepiej o temperaturze pokojowej
- ok. 50 g sera typu Feta
- trochę świeżej, posiekanej natki pietruszki lub kolendry do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
- Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Odłożyć na bok.
- Ser feta rozkruszyć. Odstawić na bok.
- Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używamy pomidorów w puszce, które są całe, należy je pokroić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem. (Pomidory w puszce w kawałkach, dodajemy prosto z puszki).
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z papryką i smażyć ok. 5 minut na średniej mocy palnika, mieszając, aż cebula i papryka się zeszkli.
- Dodać posiekany czosnek i smażyć dalej mieszając 1 minutę.
- Dodać świeże pomidory lub pomidory z puszki wraz z sosem i wszystkie przyprawy: słodką paprykę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 10 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gdy sos zgęstnieje posypać go fetą* i zrobić cztery wgłębienia w sosie. W każde wgłębienie wbić jajko. Patelnię przykryć pokrywką i gotować, aż białko jajek się zetnie. (Trwa to u mnie 6 minut. Żółtko powinno pozostać płynne, ale jeśli wolicie na twardo, przytrzymajcie całość dłużej na piecu).
- Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podawać od razu na gorąco.
Uwaga:
*Fetą można posypać sos i wbić jajka, lub najpierw wbić jajka i posypać fetą. Nie ma znaczenia, ale pierwszy sposób jest trochę lepszy, bo łatwiej posypać cały sos, niż omijać jajka ;)
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Odsłon: 25868
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.