Papryki faszerowane serkiem wiejskim


Połówki papryki wypełnione nadzieniem serowym z serka wiejskiego i fety, zapiekane z serem żółtym. Jarskie danie obiadowe np. na piątkowy obiad. Podawać na sałatce z zielonej sałaty, przygotowanej według uznania. U mnie w najprostszej wersji sałata z pomidorkami, polana oliwą.
Składniki na 4 porcje:
Faszerowane papryki:
- 4 czerwone papryki
- 400 g serka wiejskiego (zwartego, bez płynnej zalewy)
- 100 g sera typu Feta (może być ser typu greckiego w kostkach w oleju)
- zielona cebulka
- ok. 130 g sera żółtego (u mnie ementaler)
- sól, czarny pieprz mielony
Sałatka:
- 4 garście sałaty
- kilka pomidorków koktajlowych
- zielona cebulka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
- Papryki ułożyć przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miski przełożyć serek wiejski, dodać 3 łyżki posiekanej, zielonej cebulki.
- W głębokim talerzu ugnieść odsączony ser feta widelcem na mniej więcej gładką masę. Dodać do miski z serkiem wiejskim. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masą serową napełnić połowki papryk.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- W międzyczasie zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
- 5 minut przed końcem pieczenia posypać z wierzchu startym serem i zapiec.
- Przygotować sałatę: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzach. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na sałacie. Posypać pokrojoną drobno cebulką. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą.
- Na sałacie ułożyć po dwie gorące połówki papryk i podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.