Papryki faszerowane serkiem wiejskim

Połówki papryki wypełnione nadzieniem serowym z serka wiejskiego i fety, zapiekane z serem żółtym. Jarskie danie obiadowe np. na piątkowy obiad. Podawać na sałatce z zielonej sałaty, przygotowanej według uznania. U mnie w najprostszej wersji sałata z pomidorkami, polana oliwą.

Składniki na 4 porcje:

Faszerowane papryki:

  • 4 czerwone papryki
  • 400 g serka wiejskiego (zwartego, bez płynnej zalewy)
  • 100 g sera typu Feta (może być ser typu greckiego w kostkach w oleju)
  • zielona cebulka
  • ok. 130 g sera żółtego (u mnie ementaler)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sałatka:

  • 4 garście sałaty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • zielona cebulka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
  2. Papryki ułożyć przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Do miski przełożyć serek wiejski, dodać 3 łyżki posiekanej, zielonej cebulki.
  4. W głębokim talerzu ugnieść odsączony ser feta widelcem na mniej więcej gładką masę. Dodać do miski z serkiem wiejskim. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

2

  1. Masą serową napełnić połowki papryk.

3

  1. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  2. W międzyczasie zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  3. 5 minut przed końcem pieczenia posypać z wierzchu startym serem i zapiec.

4

  1. Przygotować sałatę: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzach. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na sałacie. Posypać pokrojoną drobno cebulką. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą.
  2. Na sałacie ułożyć po dwie gorące połówki papryk i podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Papryki faszerowane serkiem wiejskim