Połówki papryki wypełnione nadzieniem serowym z serka wiejskiego i fety, zapiekane z serem żółtym. Jarskie danie obiadowe np. na piątkowy obiad. Podawać na sałatce z zielonej sałaty, przygotowanej według uznania. U mnie w najprostszej wersji sałata z pomidorkami, polana oliwą.
Składniki na 4 porcje:
Faszerowane papryki:
4 czerwone papryki
400 g serka wiejskiego (zwartego, bez płynnej zalewy)
100 g sera typu Feta (może być ser typu greckiego w kostkach w oleju)
zielona cebulka
ok. 130 g sera żółtego (u mnie ementaler)
sól, czarny pieprz mielony
Sałatka:
4 garście sałaty
kilka pomidorków koktajlowych
zielona cebulka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
Papryki ułożyć przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miski przełożyć serek wiejski, dodać 3 łyżki posiekanej, zielonej cebulki.
W głębokim talerzu ugnieść odsączony ser feta widelcem na mniej więcej gładką masę. Dodać do miski z serkiem wiejskim. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Masą serową napełnić połowki papryk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
W międzyczasie zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
5 minut przed końcem pieczenia posypać z wierzchu startym serem i zapiec.
Przygotować sałatę: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzach. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na sałacie. Posypać pokrojoną drobno cebulką. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą.
Na sałacie ułożyć po dwie gorące połówki papryk i podawać od razu.