Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą w boczku

Napisz komentarz
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą w boczku

Soczysta pierś z kurczaka a la Caprese faszerowana serem mozzarellą, plasterkami pomidora i listkami bazylii. Owinięta jest plasterkami boczku i pieczona w piekarniku lub smażona na patelni. Takie faszerowane piersi są dość spore i można serwować jedną pierś w towarzystwie lekkiej sałatki (albo spaghetti z cukinii) lub po pół piersi na osobę np. z ziemniakami i sałatką.

Składniki na 4 piersi z kurczaka (4 duże lub 8 mniejszych porcji):

Mięso:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • ser mozzarella w kulce, 125g
  • ok. 200 g cienkich i długich plasterków boczku
  • 8 listków bazylii (lub więcej)
  • sól, pieprz

Makaron z cukinii:

  • 4 cukinie (każda po ok. 220g)

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, usuwając nadmiar tłuszczu i błonek. Ostrym nożem naciąć poziomo, nie przecinając mięsa do końca.

2

  1. Rozłożyć powstałe płaty mięsa i roztłuc lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

3

4

  1. Ułożyć na jednej połowie po dwa plasterki pomidora,mozzarelli i listki bazylii.

5

  1. Przykryć drugą połową mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

6

  1. Pierś zawinąć w plasterki boczku, jak najdokładniej przykrywając przecięcie.

7

8

  1. Gotowe piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia ok. 40 minut, do miękkości mięsa w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. (Sprawdzić mięso, wbijając widelec. Następnie przełączyłam na ok.7 minut na funkcję termoobiegu, aby przypiec boczek).
  2. W międzyczasie przygotować makaron z cukinii: Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i przy użyciu temperówki do warzyw lub krajalnicy spiralnej zrobić z cukinii spaghetti. Zblanszować w osolonej, gotującej się wodzie 2 minuty, a następnie odcedzić.
  3. Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a na to położyć upieczone piersi z kurczaka.

Uwaga:

  • Piersi można przygotować również na patelni (jeśli chcecie przygotować 1, czy 2 piersi): Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć piersi z obu stron. Następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić, obracając co jakiś czas mięso, na niskiej/ średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą w boczku
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.