Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą w boczku
Soczysta pierś z kurczaka a la Caprese faszerowana serem mozzarellą, plasterkami pomidora i listkami bazylii. Owinięta jest plasterkami boczku i pieczona w piekarniku lub smażona na patelni. Takie faszerowane piersi są dość spore i można serwować jedną pierś w towarzystwie lekkiej sałatki (albo spaghetti z cukinii) lub po pół piersi na osobę np. z ziemniakami i sałatką.
Składniki na 4 piersi z kurczaka (4 duże lub 8 mniejszych porcji):
Mięso:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 pomidor
- ser mozzarella w kulce, 125g
- ok. 200 g cienkich i długich plasterków boczku
- 8 listków bazylii (lub więcej)
- sól, pieprz
Makaron z cukinii:
- 4 cukinie (każda po ok. 220g)
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyścić, usuwając nadmiar tłuszczu i błonek. Ostrym nożem naciąć poziomo, nie przecinając mięsa do końca.
- Rozłożyć powstałe płaty mięsa i roztłuc lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Ułożyć na jednej połowie po dwa plasterki pomidora,mozzarelli i listki bazylii.
- Przykryć drugą połową mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Pierś zawinąć w plasterki boczku, jak najdokładniej przykrywając przecięcie.
- Gotowe piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia ok. 40 minut, do miękkości mięsa w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. (Sprawdzić mięso, wbijając widelec. Następnie przełączyłam na ok.7 minut na funkcję termoobiegu, aby przypiec boczek).
- W międzyczasie przygotować makaron z cukinii: Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i przy użyciu temperówki do warzyw lub krajalnicy spiralnej zrobić z cukinii spaghetti. Zblanszować w osolonej, gotującej się wodzie 2 minuty, a następnie odcedzić.
- Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a na to położyć upieczone piersi z kurczaka.
Uwaga:
- Piersi można przygotować również na patelni (jeśli chcecie przygotować 1, czy 2 piersi): Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć piersi z obu stron. Następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić, obracając co jakiś czas mięso, na niskiej/ średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 4- 8 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 16969
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.