Pancakes na maślance


Lekkie, mięciutkie i delikatne placuszki na maślance. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Są lekko słodkie i pasują do słodkiego dodatku jak syrop klonowy, mus jabłkowy, dżem, czy cukier puder. Idealne na śniadanie, piątkowy obiad, czy podwieczorek.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto:
- 250 ml maślanki, temperatura pokojowa
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do smażenia:
- olej rzepakowy, kokosowy lub masło klarowane
Dodatek do wyboru:
- syrop klonowy, cukier puder, miód, dżem, mus jabłkowy, świeże owoce
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Odstawić na bok do ostudzenia.
- W jednej misce wymieszać mąkę (najlepiej przesianą), cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajko i roztopione masło (lekko ciepłe lub chłodne).
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. (Ciasto jest rzadkie).
- Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, nakładać po 1 dużej łyżce ciasta na jeden pancake. (Wystarczy posmarować patelnię olejem, przy użyciu silikonowego pędzelka lub jeśli patelnia jest teflonowa, nieprzywierająca to można smażyć bez tłuszczu). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić delikatnie szeroką łopatką. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
- Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 15 sztuk (ok. 3 porcje) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.