Placki ziemniaczano- marchewkowe
Placki ziemniaczane wzbogacone o marchewkę i zieloną cebulkę, starte na grubych oczkach tarki. Chrupiące, smaczne i szybkie do przygotowania. Można podawać je same, z kleksem gęstej kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosem pieczarkowym. Ja podałam placki z dipem z jogurtu greckiego i startej na tarce rzodkiewki.
Składniki na ok. 15 placków:
- ok. 500 g ziemniaków
- 2 nieduże marchewki (ok. 140g)
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 3 jajka (rozmiar M)
- 4 łyżki kaszy mannej (w wersji bezglutenowej: kaszy kukurydzianej)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
- Cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do ziemniaków i marchewki dodać cebulkę, jajka i kaszę mannę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po kilka placków równocześnie, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
- Od razu podawać na ciepło np. z kleksem śmietany.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 18818
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.